Welkom bij Distrivers

Vlega-gehaktbal winnaar Cross-over Innovation Award 2019

Continu ontwikkelen en branche-overstijgend samenwerken loont. Agraservice Lindenhols, ambachtelijke slager Van der Zee en Distrivers hebben de Cross-over Innovation Challenge Award 2019 gewonnen! De wedstrijd daagt regionale ondernemers uit tot innovatieve samenwerkingen. Inzet was de Vlega-gehaktbal: een gehaktbal met 30% minder vlees waar eiwitverlies wordt ondervangen door veldbonenmeel uit Drenthe. Door deze ‘HELDboon’ blijft het eiwitgehalte op pijl. Wel zo belangrijk voor de kwetsbare doelgroep in de ouderen- en ziekenhuiszorg!

Productontwikkelaars bij Van der Zee hebben de ‘Vlega-gehaktbal’ ontwikkeld. Het vlees is afkomstig van de Nederlandse dubbeldoel koe en het Gaasterlander Kruidenvarken. De veldboon wordt geteeld en verwerkt door agrariër Geert Lindenhols en de gehaktballen worden bij onze in Emmen gebraden. Van der Zee onderzoekt de mogelijkheden tot uitbreiding van het gebruik van de veldbonen in andere vleesproducten.

De veldboon staat bekend als een gezond en duurzaam eiwitgewas, dat smakelijk en eenvoudig kan worden toegepast. In de agrarische sector wordt de veldboon ingezet als wisselgewas. Het vlinderbloemige gewas laat 100 kilo stikstof per hectare in de bodem achter. Als de boon in bloei staat, zijn de bijen er ook nog eens dol op. Met de Vlega-bal verkorten we de gehele keten en kan de akkerbouwer zijn gewas beter verwaarden.

De vraag naar vegetarische en duurzamere producten neemt toe. Distrivers speelt hierop in en geeft klanten de mogelijkheid om duurzamere keuzes te maken. Met de Vlegalijn – waarin vleesproducten uit de streek zijn verwerkt en een stukje eiwittransitie plaatsvindt door middel van veldbonen uit de regio – wordt verbinding met de regio gezocht, gekeken naar de toekomst en gewerkt aan duurzaamheid van ondernemen. De Vlega-bal wordt breder vermarkt dan dat Distrivers dat nu doet. Momenteel wordt de Vlega-bal alleen verkocht aan de institutionele markt. Volgende stap is richting de horecaklanten van HANOS.

Innovatieve samenwerking

Deze duurzame Vlega-gehaktbal ontstond uit de wens van Distrivers en Consortium EiwitAnders, om de veldboon in Noord-Nederland te introduceren als een smakelijk ingrediënt van maaltijdcomponenten. Zij werden in contact gebracht met Geert Lindenhols van Agraservice Lindenhols, die al langer de wens koesterde om meer te doen met zijn geteelde veldboon.

Jury-beoordeling

De XIC-jury was onder de indruk van de circulaire win-win situatie van de Vlega-bal en ziet dit product evenals een win-win situatie voor de regio. Een mooie cross-over tussen de voedingsmiddelenindustrie in de zorg en de agrarische sector.

terug naar boven