Welkom bij Distrivers

Lekker en gezond eten en drinken, kortere ligduur en sneller herstel bij Amsterdam UMC (locatie AMC)

Amsterdam UMC, locatie AMC, realiseert zich hoe belangrijk eten en drinken is voor het welzijn en herstel van de patiënt. Met het voedingsprogramma ‘Zorg op het Bord’ bieden ze onder andere meer maatwerk en regie op het gebied van eten en drinken aan de patiënt. Albron en Distrivers ondersteunen het AMC bij de implementatie van ‘Zorg op het Bord’. Albron en Distrivers werken al samen in het Zaans Medisch Centrum. Op donderdag 4 juli 2019 is de samenwerking met het AMC beklonken met de ondertekening van het samenwerkingscontract.

Optimale voeding, beleving, regie en maatwerk

Marieke van Maanen, programmamanager ‘Zorg op het Bord’ bij het AMC: “Uit onderzoek blijkt dat goede voeding de ligduur van een patiënt tot wel 1,5 dag kan verkorten. Maar mensen die ziek zijn, hebben niet altijd trek in eten en dat maakt het een uitdaging. Wanneer ze meer regie hebben over wat en hoeveel ze eten, is de kans groot dat ze ook beter zullen eten.” Dat ook de artsen van AMC waarde hechten aan goed eten en drinken is af te lezen uit het feit dat Amsterdam UMC internist-endocrinoloog Maarten Soeters voorzitter is van Zorg op het Bord en de kernteams van beide locaties bestaan uit een multidisciplinair team. Daarnaast maakt voeding sinds twee jaar ook deel uit van het curriculum van de studenten geneeskunde aan de UvA.

Patiënt krijgt meer keuze

Elma Brandsma, senior conceptmanager van Albron, en Jeanine Hiemstra, manager marketing en innovatie van Distrivers, zijn mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitwerking van het nieuwe patiëntenvoedingsconcept. Samen met een team van AMC vakspecialisten en collega’s zorgen ze dat het patiëntenvoedingsconcept in het najaar succesvol draait binnen het AMC. “Albron en Distrivers vullen elkaar aan. Distrivers levert het eten en drinken uit eigen keuken en Albron ondersteunt door het opleiden van de voedingsassistenten, assortimentsontwikkeling en onderzoek,” aldus Elma. Jeanine: “We ontwikkelen menu’s met uitgebalanceerde suggesties, waarbij we de meest optimale keuzes presenteren die voor de patiënt bijdraagt aan herstel. Ook kijken we daarbij naar eiwittransitie van dierlijk naar meer plantaardige eiwitten.” De patiënt kan maaltijden naar eigen smaak en portiegrootte samenstellen, eventueel met diverse smaakmakers. Daarnaast krijgt hij op meerdere momenten op de dag eiwitrijke verstrekkingen zoals smoothies, yoghurt met toppings, belegde broodjes, wraps en fingerfood hapjes aangeboden. Hiermee worden patiënten zoveel mogelijk verleid om voldoende te eten. De gerechten zijn eiwitrijk, omdat eiwitten belangrijk zijn voor het herstel van de meeste patiënten.

Succesvolle samenwerking

Marieke van Maanen, programmamanager van Zorg op het Bord legt uit dat het AMC vanwege verschillende redenen voor Distrivers en Albron koos: “Doorslaggevend was het uitgewerkte concept de proeverij. De smaak van de maaltijden is natuurlijk heel belangrijk en ook de presentatie zag er goed uit. Daarnaast zagen we dat Distrivers en Albron op elkaar ingespeeld waren en de benodigde ervaring hadden.” Ze is enthousiast over de manier waarop het traject tot nu toe verloopt: “Onze patiënten hebben naast hun eigen voorkeuren ook een bepaalde voedingsbehoefte door hun specifieke ziektebeelden. We hebben daarom naast medewerkers van Distrivers en Albron specialisten op het gebied van voeding van verschillende afdelingen van het AMC bij het project betrokken.”

terug naar boven