Pagina wordt geladen ...
zoeken

De Vlega-lijn van Distrivers

Van alle Nederlanders eet 86% één of meerdere dagen per week geen vlees en mag zich daarom flexitariër noemen. De gemiddelde Nederlander eet 70% meer eiwitten dan nodig. De productie van dierlijke eiwitten legt een enorm beslag op natuurlijke hulpbronnen.

vlega-gerechten-distrivers

vlega-lijn-bij-distrivers

 

De Vlega-bal uit Drenthe

De Vlega-bal uit Drenthe is misschien wel hét antwoord op het eten van minder vlees. Naast dierlijke eiwitten bestaat de gehaktbal voor dertig procent uit plantaardige eiwitten. Met dank aan de veldboon, wellicht ooit de 'heldboon'. De veldboon staat bekend als een gezond en duurzaam lokaal geteeld eiwitgewas, dat smakelijk en eenvoudig kan worden toegepast in de keukens van zorginstellingen en daarbuiten. Zo zien Interzorg Noord-Nederland in Assen en het Universitair Medisch Centrum Groningen het in als zeer eiwitrijk voedsel voor senioren en ziekenhuispatiënten.

Plantaardige Eiwitten

De veldboon in de Vlega-bal komt van de akkers van Geert Lindenhols, akkerbouwer in Fort. In Emmen, bij Van der Zee Vleesgrootverbruik b.v., mixen ze veldbonenmeel door het gehakt, dat verder voor zeventig procent bestaat uit runder- en varkensvlees. Dit vlees komt ook uit eigen streek. In het kader van de circulaire economie is de wens om minder afhankelijk te worden van import en waar mogelijk plantaardige eiwitten direct te gebruiken voor humane consumptie. Zo ontstaan kortere ketens. 

 

Vlega-gehaktbal-drenthe-distrivers

vlega-gehakt-bal-veldboon-distrivers

 

Eet voldoende Eiwit

Je gaat spiermassa verliezen vanaf je 35ste levensjaar. Zodra je 70 wordt is je spiermassa ongeveer gehalveerd in je lichaam. Wie voldoende beweegt en eiwit eet kan dit verlies remmen. Op dit moment komt 70% van de bonen die in Nederland geconsumeerd worden uit het buitenland. In het kader van de circulaire economie is de wens om minder afhankelijk te worden van eiwitimport en waar mogelijk plantaardige eiwitten direct te gebruiken voor humane consumptie (kortere ketens).

Wist je dit over Eiwitten?

  • Eiwitten erg belangrijk zijn om langer gezond en zorg-onafhankelijk te blijven?
  • De veldboon enorm eiwitrijk is en daarom goed toepasbaar is in voeding?
  • Door minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten te eten je jouw ecologische voetafdruk verkleint?
  • Onze veldbonen uit Noord-Nederland komen?
  • Veldbonen goed zijn voor de grondkwaliteit van onze akkers?

Bekijk onze pagina over Eiwitrijke hapjes Lees onze Column over Flexitarisme

welkom bij Distrivers
terug naar boven