Welkom bij Distrivers
Gingerbreadhouse
Je ruikt tijdens een zoete Hallmarkfilm de heerlijke zelfgebakkenkoekjesgeur bijna door je televisie heen als er weer een gingerbreadhuisversierwedstrijd plaatsvindt. Het gingerbreadhuisje heeft een rijke betoverende geschiedenis. Het huisje van gingerbreaddeeg dat ook bekend staat als peperkoek, wordt versierd met glazuur, snoepjes en natuurlijk de traditionele rood wit gestreepte zuurstokken. De exacte geschiedenis is niet meer te achterhalen, maar algemeen wordt aangenomen, dat de oorsprong ligt bij de in de 11-de eeuw door kruisvaarders meegebrachte honingkoek.
In de oudheid werd aan deze honingkoek met noten, amandelen, honing en kostbare specerijen zoals peper, gember en kaneel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Het werd toentertijd geofferd aan de goden. Rond 1600 gaan hostiebakkerijen naast hosties ook de honingkoeken, die dan nog dienen als offerkoek, bakken. De koeken hebben in eerste instantie een platte vorm, maar gaandeweg ontwikkelen de bakkers steeds meer figuurtjes zoals sterren en hartjes.
Knibbel, knabbel, knuisje…
De gebroeders Grimm hebben met hun sprookje ‘Hans en Grietje’ gezorgd voor de evolutie naar de huidige iconische huisjesvorm. In het sprookje, wat gepubliceerd is in de 19-de eeuw, worden Hans en Grietje verleid door het snoephuisje van de heks. Het sprookje heeft bijgedragen aan de populariteit van het huisje rondom de kerstperiode.
Tegenwoordig is het maken en versieren van gingerbreadhuisjes in landen over de hele wereld een geliefde traditie tijdens de feestdagen. Het proces omvat het maken van het stevige peperkoekdeeg, het uitsnijden van de verschillende delen van het huis, het bakken en vervolgens het decoreren met glazuur, snoepjes en andere lekkernijen. Of je nou een ervaren bakker bent of een beginner, een gingerbreadhuisje maken kan iedereen en het is ook nog eens een ontzettend leuke activiteit om met cliënten te ondernemen.
Decoratietips:
- Maak sneeuwvlokken van glazuur
- Strooi al het dak geglazuurd is voorzichtig poedersuiker op het dak voor een winterse uitstraling
- Versier het huisje met een overvloed aan kleurrijke snoepjes zoals mini-M&M’s, gummybeertjes, zuurtjes of jellybeans. Voeg ook wat stukjes gebroken chocolade toe om een baksteen- of tegelpatroon te creëren.
- Gebruik geplette pepermuntjes om het pad naar het gingerbreadhuisje te markeren of als decoratieve accenten op de muren en het dak. Het geeft niet alleen een heerlijke smaak, maar ook een vleugje frisheid.
- Smelt wat chocolade en giet het in kleine rechthoekige vormen om dakpannen te creëren. Plaats ze op het dak van het gingerbreadhuisje voor een realistisch en smakelijk detail.
- Maak een eetbaar landschap rondom het gingerbreadhuisje met behulp van gemalen koekkruimels als aarde, groene glazuur als gras en decoratieve suiker als glinsterende sneeuw.
- Gebruik wit glazuur om ijspegels langs de dakranden te maken. Druppel het glazuur langs de randen en laat het langzaam naar beneden lopen om het effect van bevroren ijspegels te creëren.
- Strooi witte kokosnootvlokken over het dak en de omgeving van het gingerbreadhuisje om een weelderige sneeuwscène te creëren. Het voegt een mooie textuur en een vleugje winterse sfeer toe.
- Maak kleine gemberkoekmensjes met behulp van gingerbreaddeeg en gebruik ze als decoratie rondom het huisje. Je kunt ze in verschillende posities plaatsen, zoals zwaaiend bij de ingang of aan het sleeën in de tuin
- Maak een kleine krans van snoepjes, zoals zuurtjes, mini-kerstballen of chocoladesterren, en hang deze op de deur van het gingerbreadhuisje. Het geeft een feestelijk welkomstaccent.
Ingrediënten
- 400 gram bloem + extra voor bestuiven
- ¼ tl baking soda
- 4 tl koekkruiden
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 groot ei
- 85 gram boter op kamertemperatuur
- 140 ml stroop
- 1 el water
- ¼ tl zout
voor de "lijm"
- 120 gram eiwit
- 600 gram poedersuiker
Instructies
- In een grote kom meng je de bloem, baking soda, koekkruiden en het zout. Houd dit mengsel apart voor later gebruik.
- In de kom van de mixer doe je de boter en basterdsuiker. Mix ze samen op middelhoge snelheid tot je een glad en romig mengsel hebt, dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg vervolgens het ei, de stroop en het water toe aan de boteren basterdsuiker en klop dit op hoge snelheid door elkaar. Schraap het mengsel van de zijkanten van de kom en geef het nog een laatste klop om alles goed te mengen.
- Voeg nu het bloemmengsel geleidelijk toe aan het natte mengsel en mix alles goed door op lage snelheid. Het deeg zal behoorlijk dik zijn. Dit is normaal voor dit soort koekjes.
- Verdeel het koekdeeg in twee delen en vorm van elk deel een platte schijf. Verpak beideschijven goed in plastic folie en laat ze rusten in de koelkast voor minimaal 2 uur, maar je kunt ze ook tot drie dagen laten rusten voor een betere smaak.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C en bekleed de bakplaten met bakpapier of siliconen bakmatten.
- Wanneer het deeg voldoende gekoeld is, haal je de schijven uit de koelkast en leg je ze tussentwee stukken bakpapier. Hierdoor voorkom je dat het deeg aan het aanrecht blijft plakken tijdens het uitrollen. Rol de stukken deeg tussen het bakpapier uit tot plakken van ongeveer 1/2 cm dikte. Dikke plakken zijn ideaal voor het bouwen van je koekhuisje.
- Nu is het tijd om sjablonen te gebruiken om de gewenste vormen uit het deeg te snijden. Kopieer de sjablonen op de volgende pagina of knip ze uit (let op: bij uitknippen, knip je ook door deze bereidingswijze!) en leg ze op je bebloemde deeg. Snijd je deeg om de sjablonen uit. Gebruik ieder sjabloon 2 keer! Als je nog restjes deeg hebt, rol je deze opnieuw uit tot plakken van 1/2 cm, zodat je voldoende onderdelen hebt voor je huisje. Maak van resterend deeg koekjes in verschillende vormen.
- Plaats alle gesneden stukken deeg op de bakplaten, maar houd ongeveer 3 cm afstand tussen de onderdelen om te voorkomen dat ze aan elkaar vastkleven tijdens het bakken. Als ze wat vervormd zijn tijdens het verplaatsen, corrigeer dan voorzichtig de randen zodat ze weer recht zijn.
- Bak de schoorsteenstukken ongeveer 10-12 minuten, of tot de randen lichtbruin zijn. De andere onderdelen van je huisje hebben wat langer nodig, ongeveer 20 minuten, of tot de randen lichtbruin zijn. Haal de gebakken stukken uit de oven en laat ze volledig afkoelen voordat je begint met het bouwen van je koekhuisje. Mocht je koekjes ietwat boller zijn geworden, kan je ze voorzichtig iets bijsnijden met een broodmes.
Het bouwen van het koekhuisje
- Klop de eiwitten samen met ongeveer 400 gram poedersuiker in de kom van de mixer tot je een glad mengsel krijgt, vergelijkbaar met een dikke vanillevla. Voeg daarna de rest van de poedersuiker toe en klop tot het goed gemengd is. Giet de icing in een spuitzak zonder mondje.
- Kies een stevige basis, zoals een cakestandaard of houten plank en gebruik voorwerpen om de muren rechtop te houden, zoals blikken of waterflesjes.Begin met de muren van het huisje door een dikke laag icing op de ene lange kant en een korte kant van een zijwand te spuiten. Plak de zijwand stevig vast op de basis en gebruik de verzamelde voorwerpen om ervoor te zorgen dat de muur rechtop blijft staan. Herhaal dit proces voor de voorkant van het huisje, waarbij je een lijntje icing langs de onderkant spuit en deze aan de al geplaatste zijwand bevestigt. Vervolgens plak je de tweede zijwand van het huisje en de achterkant vast met behulp van icing en zorg je ervoor dat alle naden, zowel aan de binnen- als buitenkant, goed zijn opgevuld met de icing. Laat het huisje dan minimaal 1 uur drogen op kamertemperatuur voordat je verdergaat met het plaatsen van het dak.
- Breng een dikke lijn icing aan op de binnenkant van een dakdeel en plaats deze boven op het huisje. Doe hetzelfde met het tweede dakdeel en houd ze enkele minuten vast. Laat de icing op het huisje eerst 3 uur op kamertemperatuur drogen. Bewaar de restjes van de royal icing goed afgesloten, deze heb je later nodig voor het versieren. Nu komt het leukste gedeelte: versier het huisje met snoepjes naar wens! Gebruik de icing als lijm om de snoepjes op het huisje te bevestigen en maak het zo mooi en feestelijk als je wilt.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Blijf automatisch en vrijblijvend op de hoogte van al onze ontwikkelingen en nieuws.