Welkom bij Distrivers

De kracht van thee

In de loop van de eeuwen zijn de meeste mensen wat verder van de natuur komen te staan dan de eerste mens. Waar je vroeger de tent of grot van de medicijnman moest opzoeken met je kwaaltjes, nemen we nu een graai uit onze eigen medicijnvoorraad. Dat gaat vaak gedachteloos. Soms is het ook de moeite waard om eens te kijken wat de natuur ons te bieden heeft. Zo kun je heel makkelijk lekkere thee zetten, die dan ook nog eens een gezondheidsvoordeel oplevert. Officieel is kruidenthee geen thee, omdat het niet afkomstig is van de theeplant (Camellia sinensis). De meeste informatie over de geneeskrachtige werking stamt uit overlevering en is niet altijd wetenschappelijk bewezen.

Heerlijke zelfgemaakte kruidenthee

Zelf thee maken van kruiden is erg eenvoudig. Doe wat kruiden los in een glas en giet hier wat kokend water over heen. Laat het ongeveer 10 minuten trekken en maak de thee wat zoeter met bijvoorbeeld een beetje honing (rustgevend, antibacterieel). Naast de bekende verse muntthee zijn er op basis van de kruiden hieronder tal van combinaties te bedenken. De hoeveelheid is een kwestie van smaak, maar meng nooit meer dan zeven verschillende kruiden met elkaar. Losse kruiden staan heel gezellig in je theeglas. Bij kruiden in poedervorm kan een metalen of papieren theefilter gebruikt worden. Hieronder een aantal suggesties:

  • vier plakjes gember, een theelepel kurkuma en een paar takjes citroenmelisse
  • een stukje gember en een paar takjes citroenmelisse
  • een stukje gember en een kaneelstokje
  • een stukje gember, een hand muntblaadjes en twee steranijs sterren
  • een stokje kaneel en twee steranijs sterren
  • een stukje gember, een kaneelstokje en twee steranijssterren
  • een takje tijm en een paar takjes citroenmelisse
  • een paar salie blaadjes, een takje tijm en honing
  • een takje rozemarijn, een handje vol munt en ginseng.

Verfrissend koud water

Op een warme dag is het ook heerlijk om ’s ochtends of de dag ervoor een kan water in de koelkast te zetten met daarin een paar takjes munt en schijfjes komkommer. Zo trekt de smaak goed in het water en heb je een lekker koud drankje.

Ice-tea

Zelf ice-tea maken is eenvoudig. Dit kun je doen door normale thee maken en dit te laten afkoelen (de thee iets sterker zetten dan normaliter). Je kunt ook een kan vullen met crushed ice en je kruidenmengsel op het ijs leggen. Als het ijs smelt neemt het langzaam ook de smaak aan van het mengsel. Nog een manier is om thee te zetten van koud water, het moet dan wel iets langer trekken (nachtje in de koelkast).

Verschillende kruiden voor thee

Karwij
Stimulerend, antibacterieel, ontspannend, verfrissend, kiem remmend, spijsvertering bevorderend, helpt borst- voeding op gang brengen, helpt bij winderigheid, bevorderd het hongergevoel en helpt tegen menstruatiepijn.

Munt
Misselijkheid, hoofdpijn, bij problemen met de spijs- vertering, antibacteriële werking, helpt bij winderigheid en puistjes.

Venkel
Verstevigende werking op de huid, slijmoplossend, ontspannend, krampwerend, bronchitis, astma, verkoudheid, oogontsteking, slapeloosheid, helpt borstvoeding op gang brengen, maagpijn, hoofdpijn, darmkrampjes bij baby’s en droge hoest.

Kurkuma
Antioxidant, verstevigende werking op de huid, ontstekingsremmend, puistjes en psoriasis.

Citroenmelisse
Ontstekingsremmend, werkt kalmerend, tegen slapeloosheid, angsten en hoofdpijn, licht zweet afdrijvend, helpt bij allergieën en is koortswerend.

Rozemarijn
Antibacterieel, ontspannend, schimmeldodend, tegen krampen, opgeblazen gevoel, diarree, reuma, jicht, ischias en eczeem.

Tijm
Antibacterieel, helpt tegen hoesten, slijmoplossend, helpt bij een kater, kalmeert het zenuwstelsel, ontkrampend en desinfecterend.

Anijs
Bevorderd de spijsvertering, zorgt voor een frisse adem en heft krampen op (zowel hoest als darmen).

Lavendel
Helpt bij lichte migraine, slapeloosheid, geheugenproblemen, ontsmettend, duizeligheid en ruis in de oren.

Kaneel
Tegen hoofdpijn, maagpijn, menstruatieklachten, darmklachten, kalmeert zenuwen, verkoudheid, keelpijn, diarree, oprispingen en bevordert doorbloeding.

Salie
Is ontsmettend, reinigend, slijm afvoerend, helpt tegen hoofdpijn, stress, opvliegers, keelpijn, angina, tandvleesproblemen en allergieën.

Gember
Helpt bij misselijkheid, reisziekte, artritis, hoofdpijn, migraine, tandpijn, hoesten en hoge bloeddruk

Column door: Stephanie Slot
Voedingsdeskundige en menu-engineer bij Distrivers

terug naar boven