Welkom bij Distrivers

Gingerbreadhouse of Koekhuisje

Een gingerbread house, ook wel bekend als een peperkoekhuisje, is een feestelijke lekkernij die vaak geassocieerd wordt met de kerstperiode. Het huisje is gemaakt van heerlijk geurend en kruidig gingerbread-deeg, dat op smaak wordt gebracht met specerijen zoals kaneel, gember en kruidnagel.
Het bouwen van een gingerbread house is een leuke, creatieve bezigheid om met de cliënten in de feeststemming te komen. Het deeg wordt uitgerold tot stevige plakken en uitgesneden in verschillende vormen, zoals muren, dakdelen en decoratieve details.
Gang Tussendoortje
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 400 gram bloem + extra voor bestuiven
  • ¼ tl baking soda
  • 4 tl koekkruiden
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 groot ei
  • 85 gram boter op kamertemperatuur
  • 140 ml stroop
  • 1 el water
  • ¼ tl zout

voor de "lijm"

  • 120 gram eiwit
  • 600 gram poedersuiker

Instructies
 

  • In een grote kom meng je de bloem, baking soda, koekkruiden en het zout. Houd dit mengsel apart voor later gebruik.
  • In de kom van de mixer doe je de boter en basterdsuiker. Mix ze samen op middelhoge snelheid tot je een glad en romig mengsel hebt, dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg vervolgens het ei, de stroop en het water toe aan de boteren basterdsuiker en klop dit op hoge snelheid door elkaar. Schraap het mengsel van de zijkanten van de kom en geef het nog een laatste klop om alles goed te mengen.
  • Voeg nu het bloemmengsel geleidelijk toe aan het natte mengsel en mix alles goed door op lage snelheid. Het deeg zal behoorlijk dik zijn. Dit is normaal voor dit soort koekjes.
  • Verdeel het koekdeeg in twee delen en vorm van elk deel een platte schijf. Verpak beideschijven goed in plastic folie en laat ze rusten in de koelkast voor minimaal 2 uur, maar je kunt ze ook tot drie dagen laten rusten voor een betere smaak.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C en bekleed de bakplaten met bakpapier of siliconen bakmatten.
  • Wanneer het deeg voldoende gekoeld is, haal je de schijven uit de koelkast en leg je ze tussentwee stukken bakpapier. Hierdoor voorkom je dat het deeg aan het aanrecht blijft plakken tijdens het uitrollen. Rol de stukken deeg tussen het bakpapier uit tot plakken van ongeveer 1/2 cm dikte. Dikke plakken zijn ideaal voor het bouwen van je koekhuisje.
  • Nu is het tijd om sjablonen te gebruiken om de gewenste vormen uit het deeg te snijden. Kopieer de sjablonen op de volgende pagina of knip ze uit (let op: bij uitknippen, knip je ook door deze bereidingswijze!) en leg ze op je bebloemde deeg. Snijd je deeg om de sjablonen uit. Gebruik ieder sjabloon 2 keer! Als je nog restjes deeg hebt, rol je deze opnieuw uit tot plakken van 1/2 cm, zodat je voldoende onderdelen hebt voor je huisje. Maak van resterend deeg koekjes in verschillende vormen.
  • Plaats alle gesneden stukken deeg op de bakplaten, maar houd ongeveer 3 cm afstand tussen de onderdelen om te voorkomen dat ze aan elkaar vastkleven tijdens het bakken. Als ze wat vervormd zijn tijdens het verplaatsen, corrigeer dan voorzichtig de randen zodat ze weer recht zijn.
  • Bak de schoorsteenstukken ongeveer 10-12 minuten, of tot de randen lichtbruin zijn. De andere onderdelen van je huisje hebben wat langer nodig, ongeveer 20 minuten, of tot de randen lichtbruin zijn. Haal de gebakken stukken uit de oven en laat ze volledig afkoelen voordat je begint met het bouwen van je koekhuisje. Mocht je koekjes ietwat boller zijn geworden, kan je ze voorzichtig iets bijsnijden met een broodmes.

Het bouwen van het koekhuisje

  • Klop de eiwitten samen met ongeveer 400 gram poedersuiker in de kom van de mixer tot je een glad mengsel krijgt, vergelijkbaar met een dikke vanillevla. Voeg daarna de rest van de poedersuiker toe en klop tot het goed gemengd is. Giet de icing in een spuitzak zonder mondje.
  • Kies een stevige basis, zoals een cakestandaard of houten plank en gebruik voorwerpen om de muren rechtop te houden, zoals blikken of waterflesjes.
    Begin met de muren van het huisje door een dikke laag icing op de ene lange kant en een korte kant van een zijwand te spuiten. Plak de zijwand stevig vast op de basis en gebruik de verzamelde voorwerpen om ervoor te zorgen dat de muur rechtop blijft staan. Herhaal dit proces voor de voorkant van het huisje, waarbij je een lijntje icing langs de onderkant spuit en deze aan de al geplaatste zijwand bevestigt. Vervolgens plak je de tweede zijwand van het huisje en de achterkant vast met behulp van icing en zorg je ervoor dat alle naden, zowel aan de binnen- als buitenkant, goed zijn opgevuld met de icing. Laat het huisje dan minimaal 1 uur drogen op kamertemperatuur voordat je verdergaat met het plaatsen van het dak.
  • Breng een dikke lijn icing aan op de binnenkant van een dakdeel en plaats deze boven op het huisje. Doe hetzelfde met het tweede dakdeel en houd ze enkele minuten vast. Laat de icing op het huisje eerst 3 uur op kamertemperatuur drogen. Bewaar de restjes van de royal icing goed afgesloten, deze heb je later nodig voor het versieren. Nu komt het leukste gedeelte: versier het huisje met snoepjes naar wens! Gebruik de icing als lijm om de snoepjes op het huisje te bevestigen en maak het zo mooi en feestelijk als je wilt.

terug naar boven