Welkom bij Distrivers

Vlega

Van alle Nederlanders eet 86% één of meerdere dagen per week geen vlees en mag zich daarom flexitariër noemen. De gemiddelde Nederlander eet 70% meer eiwitten dan nodig. De productie van dierlijke eiwitten legt een enorm beslag op natuurlijke hulpbronnen. Om die reden zijn we met een aantal partners een innovatieve en branche-overstijgende samenwerking aangegaan. En met succes, want in juni 2019 won de Vlega-lijn de Cross-over Innovation Challenge Award. Inzet was de Vlega-gehaktbal: een gehaktbal met 30% minder vlees waar eiwitverlies wordt ondervangen met veldbonenmeel. Door de HELDboon blijft het eiwitgehalte op pijl. Wel zo belangrijk voor de kwetsbare doelgroep in de ouderen- en ziekenhuiszorg.

We verkorten zo de gehele keten en ondersteunen de eiwittransitie van dierlijk naar meer plantaardig.

De Vlega-bal uit Drenthe

De Vlega-bal uit Drenthe is misschien wel hét antwoord op het eten van minder vlees. Naast dierlijke eiwitten bestaat de gehaktbal voor dertig procent uit plantaardige eiwitten. Met dank aan de veldboon, wellicht ooit de ‘heldboon’. De veldboon staat bekend als een gezond en duurzaam lokaal geteeld eiwitgewas, dat smakelijk en eenvoudig kan worden toegepast in de keukens van zorginstellingen en daarbuiten. Zo zien Interzorg Noord-Nederland in Assen en het Universitair Medisch Centrum Groningen het in als zeer eiwitrijk voedsel voor senioren en ziekenhuispatiënten.

Plantaardige eiwitten

De veldboon in de Vlega-bal komt van de akkers van Geert Lindenhols, akkerbouwer in Fort. In Emmen, bij Ambachtelijke slager Van der Zee mixen ze veldbonenmeel door het gehakt, dat verder voor zeventig procent bestaat uit rund- en varkensvlees. Het vlees komt van de Nederlandse dubbeldoel koe en het Gaasterlander Kruidenvarken. In het kader van de circulaire economie is de wens om minder afhankelijk te worden van import en waar mogelijk plantaardige eiwitten direct te gebruiken voor humane consumptie. Zo ontstaan kortere ketens.

Eet voldoende eiwit

Vanaf je 35ste levensjaar verliezen we spiermassa. Zodra we 70 zijn, is de spiermassa in het lichaam ongeveer gehalveerd. Wie voldoende beweegt en eiwit eet, kan dit verlies remmen. Op dit moment komt 70% van de bonen die in Nederland geconsumeerd worden uit het buitenland. In het kader van de circulaire economie is de wens om minder afhankelijk te worden van eiwitimport en waar mogelijk plantaardige eiwitten direct te gebruiken voor humane consumptie (kortere ketens).

Wist je dit over eiwitten?

  • Eiwitten erg belangrijk zijn om langer gezond en zorg-onafhankelijk te blijven?
  • De veldboon enorm eiwitrijk is en daarom goed toepasbaar is in voeding?
  • Door minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten te eten je jouw ecologische voetafdruk verkleint?
  • Onze veldbonen uit Noord-Nederland komen?
  • Veldbonen goed zijn voor de grondkwaliteit van onze akkers?

terug naar boven