Welkom bij Distrivers

Een duurzaam maaltijdconcept van gezonde grond

Om landbouwgrond in Nederland als natuurlijke hulpbron te versterken i.p.v. uit te putten zijn we gestart met het maaltijdconcept van het biologisch boerenbedrijf Botmas. Wij geloven net als Botmas dat een revolutie in voeding nodig is. En die revolutie begint bij de landbouw; regeneratieve landbouw. We spraken met Folkert Botma, boer op de Botma Pleats in Engwierum.

In 1860 is de familie van Folkert Botma gestart op de boerderij in het Friese Engwierum. Folkert is de zesde generatie, sinds 3 jaar nu boer en werkt samen met buurman en boer Leon Steeghs op de Botma Pleats. Samen zetten zij zich in om de grond gezonder te maken en de allerlekkerste en voedzaamste aardappelen en groenten te produceren. Er wordt zelfs al 500 jaar groente verbouwd op de rijke en vruchtbare grond bij de boerderij in Engwierum. De grond bestaat uit de Friese zeeklei, die van nature rijk aan mineralen en belangrijke voedingsstoffen is. De Botma Pleats ligt aan de Waddenzee en pal naast een oude zeegeul. Vanuit zijn passie voor natuur en lekker en gezond eten is Folkert 4 jaar geleden op reis gegaan.

Hij was altijd al bezig met waar producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Tijdens zijn reis is hij bij boeren op bezoek geweest over de hele wereld, o.a. in Canada, Australië, Chili, Costa Rica en Indonesië. Hier heeft hij veel geleerd en kwam hij in aanraking met regeneratieve landbouw. Toen kwam zijn passie voor lekker en gezond eten samen met problemen als het klimaat en gezondheid voor ons als mensen. “Daar liggen nog veel uitdagingen”, vertelt Folkert. “Zoals wij het bij Botmas zeggen; door gezonde grond, gezonde planten, gezond eten en zo gezonde mensen, vind ik een super uitdagende en inspirerende opgave. Door regeneratieve landbouw toe te passen kunnen we gezonder voedsel produceren en tegelijkertijd de aarde gezonder maken”.

Regeneratieve landbouw

“Bij regeneratieve landbouw ga je anders met de grond om, dat past niet in de bulkmarkt van bijvoorbeeld supermarkten. Zo zijn we bij de zorgmarkt aangekomen, waar ook veel aandacht is voor gezond, lekker en duurzaam eten”.

Botmas zet zich in voor de groene revolutie op het gebied van voeding en daarmee geven zij extra veel aandacht aan een gezonde bodem en biodiversiteit. Botmas zet zich, net als Distrivers, in om zorginstellingen verder te begeleiden in hoe zij kunnen verduurzamen op het gebied van voeding.

Bij regeneratieve landbouw wordt alles in het werk gesteld om de bodem gezond te houden of krijgen. Met strokenteelt plant Botmas gewassen naast elkaar die elkaar helpen en versterken. Zo binden ze actief Co2 in de grond en leggen ze stikstof vast. “We telen al onze gewassen puur op kwaliteit en smaak, niet op maximale opbrengst. Dat maakt de producten die van ons land komen lekkerder en voedzamer met meer mineralen en voedingswaarden. Hierdoor kunnen we het aantal hersteldagen van patiënten hopelijk verminderen”.

Green Deal – duurzame zorg

Botmas helpt zorgverleners invulling te geven aan MVO met de Green Deal – duurzame zorg. “We willen graag een groot netwerk creëren met verschillende zorginstellingen, zodat we ook van elkaar kunnen leren”. De regeneratief en biologisch verbouwde aardappelen en groenten zijn als het ware een middel om de groene boodschap over te brengen. Dit wordt verder ondersteund door de ‘Botmas kennis- en inspiratiedagen’. “Tijdens de inspiratiedagen kun je bij Botmas zien waar jouw aardappelen en groenten vandaan komen, worden er recepten gedeeld wat je met de producten kan, ook op diëtiek niveau, en kunnen er ervaringen uitgewisseld worden. Op de kennisdagen vertellen we o.a. over onze projecten voor meer bodemleven en hogere voedingswaarden in ons eten, een onderwerp kan bijvoorbeeld zijn het eiwitdilemma of carbon credits”.

Whole Product – duurzamere menukeuzes aanbieden aan cliënten en patiënten

Botmas heeft de eerste stap naar het verduurzamen van jouw zorginstelling en het behalen van Green Deal doelstellingen vertaald naar het concept “Botmas Whole Product”. Dit concept houdt in dat er 28 weken lang aardappelen en groenten op teeltvolgorde van Botmas toegevoegd worden aan het menu:

» start in september, periode van 6-8 maanden in het seizoen
» aardappelen en groenten van Botmas
» biologisch vlees of plantaardige eiwitten

“Alle producten kunnen panklaar worden besteld naar wens van de klant”, legt Folkert uit. We gaan onderzoeken hoe cliënten en patiënten reageren op de producten van Botmas; “wat is bijvoorbeeld de invloed van regeneratief verbouwde groenten en aardappelen op de darmflora en daarmee op het immuunsysteem”?

Distrivers heeft voor dit concept samen met Botmas een cyclus ontwikkeld. Start met één keer in de week een duurzame dag in het restaurant en op het menu van patiënten, cliënten, medewerkers en gasten. Een voorbeeld van een dagmenu:

» aardappelpuree of gekookte aardappelen
» prei of wortelen
» runderworst of notengehaktballetjes

De cyclus is samengesteld op basis van optimale kleur- en smaakcombinaties, de verwachte afname en de volgorde van oogsten (in de opslag). Daarnaast wordt natuurlijk rekening gehouden met de producten die Botmas direct van het land haalt, zoals prei, bieten, boerenkool en koolraap. Het menu is aangevuld met duurzamere keuzes op het gebied van eiwitten zoals plantaardige eiwitten.

“Door gezonde grond, gezonde planten, gezond eten en zo gezonde mensen”

terug naar boven