Ga terug

Harira soep

Een traditionele Marokkaanse delicatesse.
Harira-soep is een iconisch gerecht uit de Marokkaanse keuken, dat vaak geassocieerd wordt met speciale gelegenheden en de heilige maand ramadan. Deze hartige en voedzame soep, rijk aan smaak en aroma, speelt een belangrijke rol in de Marokkaanse culinaire traditie.
Ingrediënten en bereiding:
Het recept voor harira-soep varieert enigszins van regio tot regio en van familie tot familie, maar de basis ingrediënten blijven meestal hetzelfde. Gedroogde kikkererwten, tomaten, ui, selderij, kruiden en specerijen zoals komijn, gember en kaneel vormen de kern van dit gerecht. Soms worden ook vlees, zoals lamsvlees of kip, toegevoegd voor extra smaak en voedingswaarde. Het bereidingsproces van harira is zorgvuldig en vereist geduld. De gedroogde kikkererwten worden geweekt en gekookt, terwijl de groenten en kruiden worden gebakken om de smaken goed in te laten trekken. Vervolgens worden de tomaten en bouillon toegevoegd, en de soep wordt langzaam gekookt totdat alle ingrediënten harmonieus samenkomen.
Bereidingstijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht, Soep
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 300 gram gedroogde kikkererwten (een nacht geweekt)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien fijngehakt
  • 3 stengels bleekselderij in blokjes gesneden
  • 3 wortels in blokjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kurkumapoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 blikjes à 400 gram tomatenblokjes
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 bosje verse koriander fijngehakt
  • 1 bosje verse peterselie fijngehakt
  • Sap van 2 citroenen
  • Zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Spoel de geweekte kikkererwten af en kook ze in ruim water tot ze gaar zijn. Giet af en zet opzij.
  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui, bleekselderij, wortels en knoflook toe. Bak de groenten totdat ze zacht zijn.
  • Voeg gemberpoeder, kurkumapoeder, kaneelpoeder, komijnpoeder en paprikapoeder toe. Roer goed door en bak de kruiden kort om de smaken vrij te laten komen.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en roer alles goed door. Laat het geheel een paar minuten sudderen.
  • Giet de groentebouillon in de pan en voeg de gekookte kikkererwten toe. Breng de soep aan de kook, zet het vuur laag en laat het ongeveer 20-30 minuten sudderen.
  • Voeg de verse koriander en peterselie toe en breng de soep op smaak met zout en peper en doe het sap van 2 citroenen erbij voor een frisse smaak.
  • Serveer de harira soep warm, eventueel met wat extra citroenpartjes en vers brood.