Pagina wordt geladen ...
zoeken

Fingerfood; zonder hulp, genieten van eten.

fingerfood-in-de-zorg

Wat als je niet meer zelf met bestek kunt eten? Met fingerfood behouden mensen met dementie hun zelfstandigheid en waardigheid! Ze hebben dan weinig tot geen hulp meer nodig bij het eten.

Bestek; wat is dat?

Voor de meeste mensen met dementie komt er een moment dat ze het bestek niet meer (altijd) herkennen. Met fingerfood, oftewel ‘eten met je handen’ kunnen mensen met dementie langer hun zelfstandigheid en waardigheid behouden. Het kan ook een oplossing zijn voor mensen die niet de rust hebben om aan tafel te zitten en al lopende eten. Verder denken wij dat fingerfood ook handig kan zijn voor mensen met lichamelijke beperkingen en daardoor niet met bestek kunnen eten omdat het, bijvoorbeeld, te zwaar is.

Wat is fingerfood?

Het concept is heel eenvoudig: herkenbaar eten en drinken zonder bestek consumeren. Een maaltijd kan bestaan uit beetgare stukjes groenten, vlees en bijgerechten zoals spruitjes, gehaktballetjes en gekookte aardappelen in stukjes. Soep en desserts worden geserveerd in een drinkbeker. Het ontbijt zou kunnen bestaan uit stukjes gesneden, dubbele boterham. En tussendoor stukjes fruit of koek.

Herkenbaar en kleurrijk

Waar moet je op letten bij fingerfood? Het is belangrijk dat het eten herkenbaar is en in feite kun je bijna alle traditionele gerechten ook als fingerfood bereiden. Gerechten als nasi en stamppot bijvoorbeeld, zou je kunnen bereiden in de vorm van balletjes. Tevens is kleur erg belangrijk. Omdat het gezichtsvermogen bij dementie vaak afneemt, moeten de kleuren contrastrijk zijn. Dat betekent: kleurrijk eten op een wit bord op een donkere placemat. En het serveren van de jus in een apart kommetje, om de aardappelen in te dopen. Je kunt de jus natuurlijk ook gewoon op de aardappelen serveren.

Hoe worden fingerfood maaltijden gemaakt?

Voor zorginstellingen die hun warme maaltijden kant en klaar inkopen kan er ook gebruik worden gemaakt van de normale gerechten. Van de ingrediënten kun je altijd wel een fingerfood-versie maken. Is er een eigen keuken? Dan is fingerfood makkelijk te bereiden, net als in groepswoningen waar men zelf kookt.

Wat vonden de bewoners van Fingerfood?

De bewoners die fingerfood kregen, genoten weer van het eten en konden nu zelf hun eigen tempo bepalen. Ze bleven ook langer aan tafel zitten. De verzorgers waren vooraf bang dat andere bewoners aanstoot zouden nemen, maar in de praktijk reageerden ze er eigenlijk niet op.

Hoe ervoeren de medewerkers en familie fingerfood?

Bij de zorgmedewerkers was reserve; zij vreesden dat andere bewoners het vervelend zouden vinden. Hen hebben we laten ervaren hoe het is als anderen je eten geven en hoe het is om in plaats daarvan met je vingers te eten. Familie was eigenlijk meteen enthousiast nadat wij hen op een familieavond fingerfood toonden en lieten proeven.

Belangrijk: zorg bij de pilot van fingerfood voor een goede introductie bij alle betrokkenen!

fingerfood-wat-is-dat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

welkom bij Distrivers
terug naar boven