Welkom bij Distrivers

Varkensoester met champignonsaus

Varkensoester met champignonsaus

Varkensoester met champignonsaus, bloemkool en aardappelgratin
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 6 personen

Ingredi├źnten
  

  • 1500 gram kruimige aardappelen
  • 75 gram roomboter
  • 4 dl room
  • 4 dl melk
  • 2 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 250 gram geraspte kaas
  • 60 gram bakboter
  • 250 gram champignons
  • 50 gram uien
  • 60 gram bloem
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 125 ml slagroom
  • 1 el peterselie
  • 1 el tijm
  • 1 kg bloemkoolroosjes
  • 500 ml water
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van 1 cm.
  • Meng de room, melk, eieren, zout en peper door elkaar.
  • Vet de ovenschaal in met boter.
  • Schil 2 teentjes knoflook en snijd ze doormidden. Veeg met de knoflook langs de randen van de ovenschaal en snijd de rest fijn en meng deze met het roommengsel.
  • Leg de aardappelplakjes netjes in de schaal en schenk het roommengsel eroverheen. Strooi er de geraspte kaas overheen en zet hem in de oven voor 50 minuten.
  • Wanneer de aardappelgratin in de oven staat, start je met de varkensoester, champignonsaus en bloemkool.
  • Verhit de boter in een passende koekenpan. Kruid ondertussen de varkensoesters met zout en peper en bak ze in circa 5 minuten aan twee kanten bruin en controleer de gaarheid. Wikkel de varkensoesters in aluminiumfolie en laat ze nog even rusten.
  • Smelt in een koekenpan 25 gram roomboter en bak de champignons in drie minuten aan. Schep de champignons uit de pan en leg opzij. Smelt 50 gram roomboter in dezelfde pan en bak hier zonder te kleuren de ui en 1 teen knoflook aan. Voeg de bloem toe en meng het goed, laat het zachtjes garen in 3 minuten. Voeg de helft van het water toe en breng het aan de kook en roer het regelmatig goed door. Als het kookt voeg je de rest van het water en de groentebouillonblokjes toe en blijf je roeren tot je een mooie gladde saus hebt. Voeg de slagroom toe en kook het nog even door. Voeg de tijm en peterselie toe en eventueel zout en peper. Voeg als laatst de champignons toe en warm het geheel nog even door.
  • Kook de bloemkoolroosjes gaar in minimaal water en giet af. Serveer met de aardappelgratin en varkensoester met champignonsaus.

terug naar boven